ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ(;) ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΑΠ' ΟΤΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ρίγη συγκίνησης

Στο Θολό Σερρών Εξαρθρώθηκε Κύκλωμα

Που εξήγαγε αρχαία στο εξωτερικo,
μετά τον  εντοπισμό δύο ρωμαϊκών μαρμάρινων στηλών.
Κύκλωμα που  εξήγαγε αρχαία αντικείμενα μεγάλης  αξίας στο εξωτερικό εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι κρύβεται πίσω από τον εντοπισμό δύο ρωμαϊκών μαρμάρινων στηλών, που ήταν θαμμένες σε κήπο αγρότη στο Θολό Σερρών.

Η μία στήλη, που είναι εγχάρακτη με τριάντα στίχους, αξιολογήθηκε από τους αρχαιολόγους ως ιδιαίτερης αξίας. Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης έφτασαν στα ίχνη 49χρονου αγρότη και 32χρονου καταστηματάρχη από την περιοχή, όταν διαπίστωσαν πως αναζητούσαν αγοραστές για τις δύο μαρμάρινες πλάκες, η μία εκ των οποίων ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του 49χρονου βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο είχαν αντιγραφεί όσα περιλαμβάνει η μαρμάρινη στήλη. Το μέγεθός της ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο και σε μήκος τα 70 εκατοστά.

ΤΗΝ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ 15.000 ΕΥΡΩ
Η δεύτερη στήλη βρέθηκε θαμμένη σε άλλο σημείο του κήπου, σε τρία διαφορετικά κομμάτια, και απεικονίζει δύο πρόσωπα, έναν άντρα και μία γυναίκα. Οι αστυνομικοί της δίωξης αρχαιοκαπηλίας έχουν στα χέρια τους φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν σε κύκλους αρχαιοκαπήλων με τη συγκεκριμένη πλάκα, αλλά ενιαία, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κάτοχοί τους ζητούσαν ποσά που φτάνουν τα 15.000 ευρώ για την πώλησή της. Από τους αρχαιολόγους εκτιμήθηκε πως οι δύο στήλες προήλθαν από παράνομες ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής των Σερρών.
Στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων, καθώς οι ίδιοι δεν συνελήφθησαν επειδή απουσίαζαν, βρέθηκαν επίσης ένα αργυρό τετράδραχμο του Μ. Αλεξάνδρου και 13 χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι με σφενδόνη και πέτρα, όπως και τέσσερις ανιχνευτές μετάλλων. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και καταλόγους με τιμές αρχαίων αντικειμένων, όπως αξιολογούνται από οίκους δημοπρασιών.

autoi eimaste.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου